Followers

Tuesday, March 22, 2011

SaYa NaK TaNya Nie....koRaNg DaRaH jeNis ape arrr...

tekadang kan..kalo sebut tentang jenis darah nie...ramai yang tak kisah lagi-lagi orang MalaYsia berbanding orang KoRea walaupun xjauh pun Msia ngan Korea nie..masih kat Asia gak...tapi saye nie len cikit minat laa jugak nak tau pasal benda-benda pasal jenis darah nie semua...coz saye pun minat gle ngan Korea...heee~ semalam ade la buka satu website ni..website goodhomestay khas tuk sape2 yang minat nak g explore Korea.. saye? saye memang laa nak g punn tapi bukan sekarang laa...masih dalam plan cita2 lagi...masih belum lagi tercapai...harap jadilah kan...Hahahaha..eh, melalut pulak aku ngan Korea pulak...padahaL entry bukan main lagi pasal jenis darah...apa pun...entry kali nie memang aku culik abes laa dari website die...minta ampun minta maaf laa yer...saye xde niat buruk..niat nak share je pasal benda2 jenis darah nie...hahaha..saper yang minat nak melawat website die haa..nie..korea-homestay datang jer arr, kite xmarah pun...

Korang semua pun tau kan yang orang Korea sangat mementingkan jenis darah seseorang itu sampaikan nak cari pasangan hidup pun nak kena tanya jenis darah dulu...betuk ke? ishh..betul bhaa...
Orang Korea percaya yang jenis darah sesorang tersebut melambangkan personaliti dan sikap mereka.... adik-adik, kakak-kakak, abang-abang semua...darah ade 4 jenis semuanya: A,B,O, dan AB.

ihsan dari cik google


! Manusia Yang Berdarah jenis A

selalunya manusia yang berdarah A nie orangnya sangat berhati-hati dan berfikiran jauh. Oleh itu, dorang nie sangat sensitif & agak kurang yakin dengan diri mereka sendiri tetapi dorang nie adalah orang yang sangat menepati janji...jadi, bagi yg ade boipren ato galpren yg berdarah a nie tak usah laa risau kalo dorang janjikan bulan bintang ngan korang...konpemlah..DAPAT..kan2
Haa,lagi 1, manusia bdarah a nie penyabar n tenang orgnya...sesuai lah nmpknye..hihi, tapi dorang nie memendam perasaan n tak suke nak show2 perasaan dorang nie kat org lebih2 lagi kalo dah kecewa n sedih tu..

@ Manusia Yang Berdarah jenis B

Hoii, cakap jelaa pasal dorang yg berdarah B nie...konpem famess coz personaliti dorang nie memang kuat lah...dorang nie suke buat benda yg manusia jenis darah len xbuat, dorang buat je ape yang dorang suke n dorang pikir betul tanpa pedulikn pendapat org len...betul x B? dorang juga jenis yang senang utk menumpukan perhatian (dlm kelas fokus) dan selalunya pantas berfikir dlm menyelesaikan probs misalnya. Manusia berdarah b ni jugak kelakar n suke wat kelakar termasuklah mempermainkan manusia len termasuk lah binatang..eh, tul ke..haha (yg ujung tuh saye tambah). Sape2 yg bdarah b ni sgt sesuai lah jadi artis cz dorng ni byk idea n memiliki suara yang mantap maksudnye suara yg bisa memecahkan gelas kaca la kot...tapi jgn lah korang sesuke je hati korang nak jolok-jolok (cm cite T. S P Ramlee tuh: jolok moto ye bang) kerana nantikan lah akibatnye... dorang xkan teragak-agak utk melakukan sesuatu tanpa kisah apa yg akan berlaku selepas nie..haa...jaga korang (saye tau sangat cz byk pren saye termasuklah bezpren saye darah jenis b)...bagi yg dah terlanjur n xtau org yg korang tipu tuh darah ape...GOOD LUCK lah yer...

# Manusia Yang Berdarah jenis O

Uuuiii...darah O nie memang hebat mantap lah...saper2 yg berdarah O pas ni boleh laa mendaftar yer jadi YB ke, PM Msia yang ke 7 ke...nak tau nape tak....cue cite cua cite, nk cite la nie, org yg bdarah o ni adalah org yg positif & berkedudukan kukuh dan sangat sesuai jadi pemimpin... mereka ni kiasu (takut n benci kpd kekalahan), agak kelakar, optimistik dan peramah sehingga menyebabkan mereka ni senang bergaul dgn manusia len.tetapi dorang ni agak mudah dipengaruhi dgn emosi namun mereka ni suke masuk campur dlm urusan org len (kwn2) yg menjadikan mrk teman yg setia.bez jugak laa ade kwn o nie...femess jugak, td ade kwn b.

$ Manusia Yang Berdarah jenis AB

Laen pulak kejadiannya dgn manusia yg berdarah AB nie..mereka nie adalah org yg berpandangan tinggi, kekadang boleh jadi org yg sgt memilih n sukar nak dipuaskan hati mrk dan kebanyakan ab nie bermuka-muka (tah la..pe maksud nie, mungkin tetiba muke bleh jadi muke naruto kot, pas 2 blink pg muke orochimaru...haha)..tapi dorang nie sangat smart dan tenang dlm perancangan dan keje2 penganalisaan. Dorang nie juga tak akan mudah marah akan benda2 kecik dan memilih utk menyelesaikan sesuatu masalah slps menganalisis situasi yg berlaku dgn tenang. Keamanan dan maruah adalah harga yg penting dlm kehidupan mereka. Ramai yg kata yg darah ab nie pelik... mana xpeliknye, cua korang tgk betul2..abjadnya da la dua (ab), dah tu kalo org slalu sebut n taip misalnya mesti ab jugak yg tertinggal sendiri di belakang...cian ab kan...


Saye nie share2 pasal jenis2 darah nie sebenarnya saya xtau pun saya punya darah nie jenis apa...korang dah tau n dapat agak ke yg korang nie darah jenis ape...hahahaha....kalo xpasti lagi...meh cnie tgk bwh...


Best chances of business success
1st place – O – very good at handling money, which gives them the best chance to keep it
2nd place – B – they save money little by little and eventually become rich
3rd place – AB – do not like money that much to begin with
4th place – A – they think pride is more important than money

Most flexible type     
1st place – A – they have a hidden power to resolve all matters very easily
2nd place – O – only flexible when it comes to money
3rd place – AB – flexible about things they want to be flexible about
4th place – B – although they think they are cool-headed, in reality they are very simple

Best school show-off
1st place – O – they just need to show off how smart they are, so they often shine most of all
2nd place – B – it’s not that they like to show off, it’s just their looks that make them stand out
3rd place – A – not being able to show off themselves, they are usually seen only with others
4th place – AB – you never know if they are even in the classroom

Likes reading the most
1st place – B – their special power is concentration, so they like to read
2nd place – A – virtuous nature makes them keep books nearby
3rd place – AB – their weakest point is the inability to focus, so they are simply  incapable of going through a whole book
4th place – O – they like to play too much to take books seriously

Best chances of becoming a stalker
1st place – B – they have a natural inclination for it
2nd place – O – stubborn enough to become stalkers
3rd place – A – lousy stalkers
4th place – AB – hate people sticking their noses into their lives and keep their own noses out of others’ business

Best liars
1st place – O – they lie without even blinking, but then drop one lie that reveals everything
2nd place – B – they always play innocent to the end
3rd place – AB – they don’t lie often, but if they do, you’ll never know
4th place – A – suck at lying and that’s it

Will survive even if dropped in the middle of a desert
1st place – B – with a will to live like that they will be the last ones standing
2nd place – A – if they suddenly get the idea that they want to live, they’ll pull it off
3rd place – AB – don’t care that much if they live or die
4th place – O – hate being alone, when left with no one to chat to, commit suicide

No chance of making 1st place
1st place – AB – they hate to try hard and always end up second or third
2nd place – A – no greed whatsoever
3rd place – B – in general, they make the effort
4th place – O – would sooner die than end up second

Best eater
1st place – O – they put as much effort in eating as in everything else
2nd place – B – mostly meat-lovers
3rd place – AB – they eat normally
4th place – A – not picky about food, they are just not inclined toward gluttony

Best chances of becoming a star
1st place – A – very energetic and careful about their looks
2nd place – B – they just look cool and that works for them
3rd place – AB – low chances of becoming a star
4th place – O – they don’t like to show off, so they are against being a star
  
Worst manners
1st place – AB – not only do they have bad manners they are also unnervingly arrogant
2nd place – B – just a little bad mannered
3rd place – A – don’t even know what bad manners are
4th place – O – they just act as if they have bad manners to show off, but in fact they are very kind and considerate

When they get a call from an unknown number
A : Ask a friend
B : Pick up and ask: “Who the hell are ya?”
O : Send a text message
AB : Feel kind of offended, but still call back

If you’re getting smart with them
A : Make a pathetic attempt to look angry
B : You’ll be left out in the cold
O : Produce elaborate curses accompanied with slaps on the head
AB : Build up an intimidating air and look at you without saying a word

When someone proposes to them
A : A? What? Didn’t hear you…
B : You like me??!!...
O : Oh, really?
AB : What do you like about me?

When skipping classes
A : “What should I do?” and go back to class.
B : Although worried a little have all the fun they want
O : Have all the fun they want and then start to worry
AB : Disappear


Dah tau daaa,,,hahaha...cek cek balik laa..walaupun saya xtau saya ni darah apa cz tiap2 kali nak g derma darah je berat xcukup...huhu, sedey T_T...tapi ada kemungkinan laa (tinggi ckit dr yg len) yg saya ni darah AB cz dorang pren2 saya semua cakap saya nie pelik...ye ke...haaa...watever laa..xkisah pun nak cakap ape....yg penting saya bahagia...kan2

my boipren is type B....movie korea....tetiba ade pic nih..haha

Sunday, March 13, 2011

130311 20th BirthDay!!!

Hahaha....actually its my cousin's birthday...
Hari ni adalah tarikh berSejarah die coz die dah meranggak masuk ke alam alaf 20....good bye angka 1+ hi angka 2+...sewaktu dgn umur aku nie hehe...malu la nak cakap...mmg la angka 2 tp yg + tuh ckit lg nak masuk tut...haha..paham2 sendiri laa..
ni laa..birthday cake die..comey x comey x...
yumm sedapnyer! ^^ coklat coklat
Sempena besday die nih kami beli kek ni....cehh, mcm aku yg beli tp junior kmi yang tolong beli kan..ngam2 die gi CP beli barang tu laa minta tolong die belikan kek....nak beli kat secret recipe tapi da xde cake tgl yg besaw2 jaaa...nanti kalo beli yg besaw sangat sape la yg nak mkn kann...nanti membazir jaa..soo..beli kat southern jaa...yg penting ikhlas kann..hee~
Suprise bha utk die nih...die xtau tapi lucu pulak aku rase...
cousin aku nih..namanya veronica hmm..igt nak selit skali pic die kat cni tapi nnt bf die marah pulak....byk peminat...(mengada pulak aku kt cni yer)....
Belah tepi kek....uniknyer
Happy birthday!sowe la...xdapat nak letak nama coz penuh tengah cake nih
banyak nak ckap tapi malas nak taip...hiii..share gmbr pun cukup la yer...
Apapun...segulung, sebakul, sebaldi, semangguk, sepinggan, se apa2 jela TERIMA KASIH pada semua yang terlibat sama dalam sesi penggambaran eh..salah...sesi suprise kali nih... kepada genk2 dan rumate tersyang sekalian MingRei, AziraJulia, Jeqhlin, diriku sendiri (yg ade mase tu laa...) n xlupe jugak lah kepada besday girl kite....panggil je icca (sebok je tukar nma org)
haaa....tengok nih
Habis daa kek....sowe....hihihi....

tetapi???? ada kisah tragic di sebalik kisah happy nih...nak tauu x ape...tapi korang jgn gelak kan aku tau....

kat mane korang nak dapat tengok pic nih...original dr blog aku nih jelaa
'omg i burned my nail'
Nii lah...apa kes? akibatnya bila tengah kelam kabut nak nyalakan lilin kat kek....sampai ternyalakan kuku sendiri bah..cian kuku aku tau....
dun try tis at home yaa....
nanti laen pulak yang terbakar...hahaha


Wednesday, March 9, 2011

Korang peNah rase X apa yang aku rase nie???

haLoo...da lame da xupdate belog nih...tgh busy gila wat final year project...
dengan stress nya...dengan penat nya..dan dengan rasa nak putus asa nya..semua ada laaa....
haiz...dun try tis at hoMe....Ya.. akhirnya...siap suda satu draft...tym da abis da wat tesis ni..nak wat power point laa pula...sebenarnya xde rasa nak update nak wat2 keje taip menaip nih tapi daa terlanjur kan.. apa nak buat..bukannya salah aku juga...SIAPA SALAH?
Haaa..berbalik ngan cite entry aku kat atas tuh...korang penah kena gangguan tido eh tidur tak?
tetiba rasa nak share pulak ngan korang...coz malam tadi punye pasal laa ni..cis..xdapat tido dengan LENA semalam....

omg...ni laa jadi nya...kalo xdapat tido..sangat sakit hati kaN...
Da laa bangun awal pagi nak pegi kelas tapi xda klaz rupanya...penat masih terasa lagi nih...
GANGGUAN semasa TIDUR ... korang penah tak?
nak cite nih...pada suatu malam yang sunyi
***
tgh2 online dan bertwitter di waktu malam....tweet aku dibalas oleh artis hihihi..happy kot
aku terdengar bunyi...xtau nak bunyi apa...rumate aku semua da tido daa..tapi aku...sibok on9...
bunyi tu xtau la n xpasti bunyi org berdengkur k bunyi dari luar k aku pun xtau laa...tapi yang pastinya aku memang ada dengar bunyi....mcm bunyi org bersiul....jam menunjukkan pukul 1.46 pagi...dekat2 pukul 2 pagi ..pastu aku tengok laa kat luar tingkap mana tau ada pa2 k...tingkap memang buka coz kalo tutup tingkap macam rimas...tros aku tgk laa...kat luar...tgk punya tgk...xda pa2...pastu aku tgk la jam...da pagi da.. igt nak g klaz soo...aku tros la siap2 tutup laptop nak p tido...(ceh, bajet da claz awal padahal penakot)...pastu aku p tandas...masuk bilik balik ada lagi aku dgr bunyi yang sama...aishh..bunyi apa 2..pastu aku pikir...bunyi hidung berdenkur kot...hahaha...aku pegi la tidoo....abes....
*** chop chop....xabis lagi daa..
aku siap2 la pg set alarm..pastu wat prayer sikit sebelum tidoo...apa lagi pas2 tido laa...tapi masalah nya...
siyes aku tak leh tido lena semalam...
korang penah rase ke tym korang tido tu korang rase yang korang tgh melalui perkara2 yang korang macam tido tapi xmacam tido....haa..tu laa yang aku rase malam tadi...rase pengalaman yang macam bukan mimpi tapi bila ko tersedar ja esok pagi nya korang dah xigt da apa yang berlaku ngan  korang malam tadi...
fuhh...macam seramm..
da xigt da apa yg jadi semalam tapi ada laa igt sikit2
igt macam ada org tarik kaki la...macam ada something kacau..memang gangguan tido lah...tapi aku rase memang daripada pukul dua tuh mcm tido aku yang memang namanya tido jam 4 pagi la kot...
BANYAK lagi yang berlaku semalam tapi siyes la aku xigt...
mesti org kata ada gangguan makhluk halus mcm tu kan...itu xdpt nak dipasti kan... yang penting aku penah kena lagi2 yang org kata kena tindih tu...tapi tu dulu jela...sekarang jarang
terpulang la pada sapa2 nak kata tu sebab apa...mitos atau saintifik...(judge urself)
tapi kalo dari segi saintifik org kata ada masalah dengan organ kalenjar pineal ngan ubun2....tu yg wat badan tetiba paralyze tuh...entah laa labu...
kalo korang nak tau lebih lanjut yang pasal benda2 saintifik ni...tdk la kat cni ye Fenomena & Masalah Tidur
banyak lagi nak cite....haaa
yg penting aku da bangun, masih bole bunyi, bole menaip lagi..waa..

p/s lagipun aku rase itu adalah kesan daripada stres aku wat FYP dua hari kot....tapi stress nya datang lambat sikit je...die tunggu keje siap dulu baru die nak bertindak..

kalo tym2 stress yg macam tu...rase kena cekik dalam tido pun penah tau...berjaga-jaga laa & berigt2 laa.. jangan la.. stress teruk mcm aku ni..nAYa